Guvernul Ciucă strânge cureaua: De la 1 august începe raționalizarea!

1 0

Guvernul Ciucă a anunțat data oficială de la care instituțiile publice vor fi supuse raționalizării: 1 August 2022.

Ministerele vor fi obligate să reducă cheltuielile cu 10%, angajații instituțiilor publice vor fi nevoiți să reducă consumul de apă, energie, gaze și de carburant. După ce va fi gata rectificarea bugetară, ministerele nu vor mai primi fondurile pe care le-au avut la dispoziție la început de an, ci vor scădea pentru că trecem printr-o perioadă mai complicată iar Guvernul a decis să strângă cureaua.

Potrivit Romania Tv, premierul Nicolae Ciucă a mai anunțat că, imediat după această rectificare bugetară, trebuie să se înceapă raționalizarea în ministere, mai ales în contextul în care și cei de la Uniunea Europeană au cerut clar ca, începând cu luna august și până în martie 2023, să reducem consumul de gaze cu 15%, deci putem afirma că avem o dublă raționalizare.

Bruxelles-ul cere statelor să reducă consumul de gaze cu 15% din august 2022 până în martie 2023

Pentru a face față riscului unei reduceri suplimentare a aprovizionării de către Rusia, Comisia Europeană a cerut statelor membre să reducă consumul de gaze cu 15% din august și cel puțin până în martie anul viitor, potrivit Europa Today.

Noua reglementare prezentată astăzi de executivul UE, care este în prezent voluntară, ar oferi Bruxelles-ului posibilitatea de a declara, după consultarea statelor membre, o ”alertă a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze tuturor țărilor din bloc.

Alarma poate fi declanșată atunci când există un risc substanțial de lipsă severă de gaz sau cerere excepțional de mare de gaz.

”O oprire completă a furnizării de gaze rusești către Europa este un scenariu probabil” și ”trebuie să fim pregătiți”, a spus președintele Ursula Von der Leyen. Nord Stream 1 este de așteptat să reînceapă de mâine  pomparea hidrocarburilor, la sfârșitul perioadei de întreținere, dar guvernele europene se tem că Vladimir Putin ar putea folosi gazul ca armă pentru a deteriora industria europeană, lovind creșterea economică deja fragilă.

Ca parte a propunerii, care va fi discutată de miniștrii UE la un summit extraordinar în domeniul energiei din 26 iulie, statele membre trebuie să își prezinte Comisiei planurile naționale în materie de energie până la sfârșitul lunii septembrie și să furnizeze o actualizare la fiecare două luni.

Douăsprezece state membre și-au văzut deja aprovizionarea cu gaz rusesc întreruptă parțial sau complet.

Ca răspuns, UE s-a angajat deja să umple capacitățile de stocare a gazelor cu cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie, dar există o îngrijorare tot mai mare că va fi o sarcină dificilă, deoarece Rusia furnizează 40% din gazul importat, conform dcnews.ro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

China lansează acuze dure la adresa Japoniei: ‘Să înceteze imediat practica greșită de a exagera amenințările de securitate din vecinătatea sa și de a găsi scuze pentru propriul arsenal militar puternic’

Republica Populară Chineză (RPC) a comunicat că se opune ferm raportului anual privind apărarea Japoniei şi a transmis guvernului de la Tokyo un protest pe cale diplomatică.   În documentul ministerului nipon al apărării, publicat vineri, sunt menţionate posibile consecinţe ale războiului din Ucraina, printre care întărirea relaţiilor militare ruso-chineze, […]