Mare atenție! Pierderea gustului și a mirosului nu mai sunt specifice variantei Omicron a croronavirusului

PETRESCU Iulia
2 0

Specialiștii Institutului pentru Sănătate Publică din Franța au stabilit care sunt simptomele specifice infectării cu varianta Omicron a Sars-Cov-2. Manifestările, susțin aceștia, sunt în general ușoare.

 

În jur de 200.000 de cazuri COVID sunt diagnosticate zilnic în Franța, la cele mai multe dintre ele fiind vorba de identificarea variantei Omicron a virusului. La ce fel de tulburări ar trebui să se aștepte cei care sunt simptomatici? Santé publique France (SPF) a analizat un eșantion de 317 cazuri pozitive de Omicron, confirmate prin secvențiere (singura tehnică care permite identificarea 100% a unei variante). Majoritatea covârșitoare a acestora erau simptomatice.

Simptomele cel mai frecvent raportate sunt oboseală (59%), tuse (54%) și febră (48%). Doar 10% dintre pacienți au prezentat o pierdere a gustului sau a mirosului, destul de des raportată de persoanele infectate cu varianta Delta. Institutul de Sănătate Publică din Franța indică în actualizarea sa epidemiologică, publicată joi seară, că aceste simptome au fost în general uşoare. 5 pacienți au fost internați, iar niciunul nu a ajuns la Terapie Intensivă.

Pe scurt, datele francezilor confirmă ceea ce s-a spus deja: o infecție cu varianta Omicron pare adesea un fel de răceală. Dar, atenție: această constatare „poate fi legată de vârstă (vârsta medie de 32 de ani) și de proporția scăzută dintre aceștia și cei care au comorbidități (doar 13%)”, arată specialiștii Institutului. Prin urmare, datele nu pot fi generalizate la nivelul întregii populații, dat fiind și eșantionul mic.

Efectul vaccinurilor

Cu toate acestea, aceste date franceze sunt mai degrabă în concordanță cu cele obținute în Marea Britanie prin aplicația „ZoeCovid”, care permite tuturor să-și raporteze simptomele. Curgerea nasului, durerile de cap, oboseala, tusea și durerea în gât au fost cele mai frecvent raportate. Aceste date „arată în mod clar că cele mai importante simptome nu mai sunt pierderea gustului sau a mirosului”, a declarat profesorul Tim Spector, unul dintre oamenii de știință care au creat aplicația amintită.

Faptul că Omicron provoacă simptome mai puțin severe decât Delta ar putea fi explicat prin faptul că pare să infecteze mai puțin plămânii. O altă explicație ar fi și eficacitatea vaccinurilor, conform ziare.com.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Next Post

VIDEO. Profesorul Didier Raoult: 'Vaccinarea anti-COVID-19 a devenit o religie'

Profesorul Didier Raoult a publicat un nou videoclip în care face un bilanț al epidemiei de Covid din Franța. Vizualizat deja de aproape două milioane utilizatori ai platformei YouTube, videoclipul demonstrează că profesorul dorește să își păstreze libertatea de exprimare și în 2022. Aparițiile sale sunt mai rare, dar profesorul […]