Bani mai mulţi pentru hrana deţinuţilor

Redactia
1 0
Read Time2 Minute, 6 Second

Ministerul Justiției, printr-un proiect de ordin, propune suplimentarea banilor pentru normele de hrană ale persoanele private de libertate. Potrivit legii, sumele de bani alocate pentru hrana deținuților se modifică dacă, prin inflație, prețul alimentelor depășește 5% de la ultima actualizare.
Ultima actualizare a valorii financiare a normelor de hrană s-a realizat în 2018.
,,Potrivit art. 51 alin. (1) și alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională și ale persoanelor private de libertate, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 144 din 9 aprilie 1998, cu modificările și completările ulterioare, valoarea financiară a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se stabilește și se actualizează de către Ministerul Justiției, la propunerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, în funcție de indicii prețurilor de consum pentru actualizare la rata inflației a elementelor patrimoniale, capitolul ”Mărfuri alimentare”, publicați de Institutul Național de Statistică în Buletinul statistic de prețuri. Actualizarea valorii financiare a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se face periodic, pe baza indicilor prețurilor de consum mai sus menționați, dacă rezultă diferenţe de peste 5% faţă de luna în care s-a stabilit ultima valoare”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de Ordin al ministrului Justiţiei.
Până în prezent nu a mai existat o actualizare a valorilor financiare ale normelor de hrană, subsecventă stabilitii acestora prin ordinul menționat – Ordinul ministrului justiției nr. 3146/C/2018 pentru aprobarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, se arată în documentul pus la dispoziție pe pagina Ministerului Justiției.
Institutul Național de Statistică arată că în perioada de timp cuprinsă între septembrie 2018 și mai 2019, indicele prețurilor de consum pentru produsele alimentare s-a modificat cu peste 5,66%.
,,Potrivit datelor statistice furnizate de către Institutul Național de Statistică, indicele prețurilor de consum pentru produsele alimentar (IPC Mărfuri alimentare) pentru perioada septembrie 2018 – mai 2019 este de 105,66%. Având în vedere diferența procentuală de peste 5% (respectiv, 5,66%), precum și dispozițiile art. 51 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 26/1994, cu modificările și completările ulterioare, este necesară actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, se mai arată în referatul de aprobare a proiectului de Ordin al ministrului Justiţiei.
În proiect se estimează că impactul bugetar va fi, anul acesta de 1.108.000 lei, iar în următorii 4 ani de câte 2.198.000 lei.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sondaj IMAS. Klaus Iohannis cotat cu 42% în intențiile de vot la prezidențiale. Câți români i-ar vota pe Dan Barna și Viorica Dăncilă/ Clasamentul partidelor

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Klaus Iohannis ar fi votat de 42% dintre români, potrivit unui sondaj IMAS realizat la comanda Europa FM în perioada 15 iulie – 2 august. Următorul clasat în topul prezidențiabililor, la mare distanță, este Călin Popescu Tăriceanu, cu 13,8%, iar pe poziția […]