Producerea cărnii artificiale este 25 de ori mai poluantă decât carnea normală. Anterior, Bill Gates ‘sfătuia’ țările bogate să consume doar carne de vită artificială

Ion MOTEA
1 0

Un studiu realizat de Universitatea California din Davis, citat de Libertatea, susține că emisiile de dioxid de carbon pentru producerea fiecărui kilogram de carne produsă sunt între 4 și 25 de ori mai mari decât la producerea în mod tradițional a cărnii, conform R3media.ro.

 

Conform New Scientist, care a relatat la rândul său despre descoperire, acest lucru are loc din cauză că această carne artificială este produsă din celule stem animale crescute într-o supă bogată în nutrienți.

Numai că această supă de nutrienți trebuie să conțină zaharuri, componente de creștere, sare, aminoacizi și vitamine, iar fiecare dintre acestea sunt produse cu anumite costuri energetice.

Pe de altă parte, Pelle Sinke, de la compania de consultanță CE Delt din Olanda, a publicat în ianuarie un alt studiu, care arăta că amprenta de carbon pentru carnea artificială ar fi mai mică decât pentru cea de vită.

Numai că analiza lor, finanțată parțial de grupul de lobby Good Food Institute din Washington, SUA, a avut ca premisă un scenariu în care componentele filtrate la nivel farmaceutic vor fi înlocuite în viitor de unele „de nivel alimentar”, mai puțin pure.

„Am presupus că va fi posibil să facem această tranziție de la nivelul farma la nivelul alimentar în viitor”, a spus Sinke.

Riscul de contaminare

Risner spune că este în dubiu dacă va fi posibilă această trecere deoarece chiar și numai urmele de contaminare pot distruge culturile de celule. Cu toate acestea, el spune că ar putea fi posibil ca în viitor să fie dezvoltate celule animale mai rezistente la contaminanți.

De asemenea, folosirea energiei regenerabile pentru fabricile de carne și lanțurile lor de furnizare ar putea duce, de asemenea, la reducerea amprentei de carbon, conform lui Sinke.

Totuși, Risner argumentează că acestea sunt lucruri urgente ce trebuie rezolvate înainte ca laboratoarele de producere a cărnii să fie scalate la producția industrială.

„Două miliarde de dolari au fost deja investite în această tehnologie, dar noi nu știm cu adevărat dacă este mai bună pentru mediu”, conchide acesta.

În acest moment, carnea produsă în laborator este permisă pentru distribuție în doar două țări din lume, Singapore și SUA, ultima sub supervizarea Food and Drug Administration, instituția ce verifică alimentele și medicamentele.

Bill Gates „sfătuia” trecerea la carnea artificială

În 2021, miliardarul Bill Gates spunea într-un interviu acordat MIT Technology Review, a spus că unele guverne vor fi constrânse de avuția lor: „Nu cred că cele mai sărace 80 de țări for mânca carne de vită sintetică. Cred că toate țările înstărite ar trebui să mănânce carne de vită 100% artificială.”

„Emisiile de bovine și alte rumegătoare sunt aproape la fel de mari ca cele din industria combustibililor fosili pentru metan”, spunea el.

Bill Gates a sugerat că omul se poate obișnui cu diferența de gust și că în timp se va ajunge ca această carne artificială să fie mai bine fabricată.

Întâmplător, el susține financiar o companie care cultivă colonii microscopice de ciuperci care sunt transformate apoi în iaurt și cârnați. „Uimitor”, spunea Gates. „E o ciupercă descoperită într-un gheizer din Parcul Național Yellowstone.

Există diferite relatări despre statutul lui Gates în domeniul agricol. Unele surse, precum NBC News, care citează Land Report, un document anual realizat de către proprietarii americani, afirmă că este cel mai mare deținător de pământ agricol din SUA. Altele, precum AP, susțin că Gates are pământ, dar nu este cel mai mare. AP, totuși, nu menționează pe ce loc se află Gates în top.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Marcel Ciolacu: 'În cadrul discuției private, l-am asigurat pe monarhul britanic de dorința noastră de a ne conserva tradițiile și de a ne proteja diversitatea naturală şi culturală de care atât domnia sa, cât și noi suntem atât de mândri'

Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu, a avut o discuție privată cu Regele Charles al III-lea în care l-a asigurat ”de dorința noastră de a ne conserva tradițiile și de a ne proteja diversitatea naturală şi culturală de care atât domnia sa, cât și noi suntem atât de mândri”. […]