Șomerii de la SRI și un discurs de Gâgă al lui Hellvig

ASLAN Dan
0 0
Directorul SRI, Eduard Hellvig, poate fi numit pe drept cuvînt un Gîgă din Pădurea Băneasa, dacă analizăm ultimul său anunț sforăitor făcut zilele trecute: la 31 de ani de la revoluție, SRI a decis să-i învețe pe studenții Academiei de Informații cît de rea a fost Securitatea comunistă. Dincolo de ridicolul absolut al situației, vorbele mai-marelui SRI trădează spaima de șomajul în care pandemia a băgat serviciul, ca și necesitatea de a lustrui nițel cu limba noua administrație sorosisto-democrată de la Washington. Totul încheiat cu agramata formulă ”Patria a priori”, ridiculizată deja de specialiști ca fiind inexistentă în vreo limbă pămîneană.

Ce aflăm de la directorul SRI, într-un discurs rostit zilele trecute, cu ocazia lansării cursului „Democraţie şi totalitarism”:

”După mai bine de 30 de ani în care practicile nefaste de dinainte de ’89 au fost înlocuite pe deplin de principiile şi valorile democratice care ne guvernează astăzi întreaga activitate, SRI a ajuns o instituție matură și pe deplin reformată. Lansăm astăzi la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” un curs despre totalitarism şi democraţie pentru că noile generaţii de ofiţeri trebuie să înveţe despre ce a făcut rău fosta Securitate şi despre cum ne putem apăra democraţia(…)Cursul pe care îl lansăm astăzi este un demers de tipul „Aşa nu!”, asumat de Academie ca expresie a delimitării clare faţă de tenebrele trecutului Securităţii şi parte dintr-un modul mai amplu despre etica în profesia de ofiţer de informaţii”.

Ați reținut bine, dragi cititori: SRI a avut nevoie de 31 de ani ca să decidă instruirea viitorilor ofițeri despre faptele nefaste ale fostei Securități. Un curs care ar fi trebuit să fie coloana vertebrală a formării noilor agenți, după revoluție, e băgat abia în anul de grație 2021. De ce a procedat astfel SRI nu e greu de înțeles: ar fi însemnat ca respectivul curs să fie susținut de-a lungul anilor exact de foștii securiști regrupați după 1990 în SRI, plus că s-ar fi supărat rău Guru Iulian Vlad; asta nu înseamnă că ridicolul e mai redus în prezent.

Dincolo de asta, discursul lui Hellvig are tușe sorosiste clare, odată ce punctează:

”Putem progresa doar prin democrație și prin modelele societăţilor deschise(s.n.) –capabile să susțină instituții puternice”.

Societatea deschisă, se știe, e piatra filosofală de temelie a lui George Soros, preluată de la Karl Popper, iar Eduard Hellvig îmbrățișează conceptul cu amîndouă mîinile.

Ca să fie clar înțeles, Hellvig mai spune:

”Lumea întreagă – şi nu doar Europa sau România – se află într-un punct de turnură. Viziunile anti-globaliste(s.n.), extremismul, divizarea politică şi competiţia economică slăbesc instituţiile şi alianţele”.

Interesant: cine nu are viziuni globaliste, deci, se califică pentru Hellvig drept dușman al societății, la fel cum contestatarii măsurilor din pandemie sunt teroriști în ochii premierului Florin Cîțu. Cît despre înfierarea competiției economice, comentariile sunt de prisos.

Una peste alta, ieșirea la rampă, hodoronc-tronc, a directorului SRI, pare a devoala spaima de șomaj la vreme de pandemie.
Desigur, atît timp cît există afaceri de făcut, presă de controlat și politicieni de șantajat, e greu de spus că sereiștii șomează; instituțional vorbind, însă, ar putea apărea probleme.
Pentru că pandemia a lichidat cu desăvîrșire fenomenul care justifica existența SRI: amenințarea teroristă. Întreg mapamondul observă tot mai des o bizarerie: de cînd cu virusul, nu mai există atentate teroriste.
Ori, dacă situația se prelungește, SRI se cheamă că va avea dificultăți în a-și mai justifica banii.
Așa că Vasile Roaită-Hellvig a ieșit să tragă sirena de alarmă, definind noile pericole:

”Evoluţii recente precum erodarea normelor internaţionale care au asigurat stabilitatea post-Război Rece, criza sanitară, perspectivele economice îngrijorătoare, fragilizarea încrederii în relaţiile dintre guvernanţi şi guvernaţi sau apariţia unor tehnologii disruptive pun la încercare chiar şi democraţiile cu tradiţie”.

Și ca să se asigure că noii ofițeri ai serviciului vor fi perfect pregătiți pentru noile provocări, SRI a decis, cum spuneam, să introducă după trei decenii cursuri despre relele fostei Securități, scrie Bogdan Tiberiu Iacob, conform inpolitics.ro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Abia acum începe CATASTROFA: Vlad Voiculescu a anunțat că medicii nu vor mai răspunde pentru malpraxis

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că în perioada stării de alertă medicii de alte specialități decât boli infecțioase sau ATI vor putea îngriji pacienți COVID-19, cu respectarea protocoalelor medicale, fără să fie răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii… Citește continuarea AICI… Vezi și: Medic pneumolog, […]