La 30 de ani de la Evenimentele din 1989 și la mai bine de 15 ani de la închiderea Uzinei ARO Câmpulung, cochetul oraș dintre Muscele, fostă Capitală a Țării Românești oferă o nouă șansă unei resetări din profunzime a evoluției, dezvoltării și creșterii nivelului de trai.
Deși printre persoanele care și-au anunțat intenția de a candida la funcția de Primar al Orașului se numără oameni cu notorietate precum Elena Lasconi, vedetă PROTV, născută în Hațeg în 1972 sau profesorul Nicolae Zaharia, Directorul Liceului Teoretic Dan Barbilian din Câmpulung, de departe cel mai charismatic și determinat în a realiza o resetare este Ioan-Virgil Stuparu.
De profesie Mediator, acesta s-a născut în anul 1968 în Câmpulung, fiind fiul profesorului maistru Virgil Stuparu, pe care îl asista și îl ajuta în proiectele pe care le realiza. Datorită acestui fapt, tânărul Ioan-Virgil a deprins numeroase aptitudini tehnice care i-au fost utile în anii ce au urmat. De asemenea, încă din copilărie acesta era pasionat de artă, iar la școală a fost un elev eminent.
Acest fapt a fost demonstrat în anul 1987 când a reușit să realizeze un proiect de aprindere fotoelectronică pentru Autoturismele Dacia 1300, fiind un proiect inovator la acea dată.
Încă din tinerețe s-a ocupat de activități de promovare a valorilor democratice, fiind inițiatorul unor astfel de demersuri, în special culturale și sportive pentru tineri, audiții muzicale și acțiuni de armonizare și dezvoltare a comunității din care face parte.
Începutul noului mileniu l-a prins pe Ioan-Virgil Stuparu ca profesor de Informatică la Școlile Nr. 2, Nr. 4, Nr. 5, Nr. 7, Liceul Teoretic Dan Barbilian și Colegiul Național Dinicu Golescu unde a profesat până în anul 2006.
Au urmat cinci ani pe care Ioan Virgil Stuparu și i-a dedicat formării și dezvoltării sale personale (self-made man), timp în care acesta a finalizat un Master în Grafică inginerească și Design la Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Inginerie Aerospațială și a obținut o Perfecționare în Relațiile Internaționale la Institutul Diplomatic Român (Ministerul Afacerilor Externe), anul 2011 fiind primul an de când activează ca Mediator.
Este delegat de Consiliul de mediere, în vederea sprijinirii inițiativelor legislative în domeniul medierii pe cale diplomatică în relația cu Parlamentul României și instituțiile statului.
În 2014 acesta a organizat „Conferința Mediere, Justiție, Pace socială” cu scopul de a pune în evidență muscelenilor, importanța pe care cele trei elemente o au în dezvoltarea cât mai armonioasă a unei comunități.
Doi ani mai târziu a înființat Asociația Mișcarea Musceleană, asociație non-profit ce are ca principale scopuri dezvoltarea comunităților locale, atragerea de investiții în zona Muscel și mai ales în Orașul Câmpulung, protejarea patrimoniului istoric și cultural, dar și acțiuni filantropice, fiind și membru fondator al Grupului de Acțiune Locală Câmpulung (GAL).
În același an a luat parte la Dezbaterea Publică cu tema „Strategia de dezvoltare durabilă a Municipiului Câmpulung-Muscel”
Se remarcă printre realizările lui Ioan-Virgil Stuparu, punerea în aplicare a unei colaborări cu Universitatea POLITEHNICA București și Universitatea Spiru Haret, în vederea formării tinerilor licențiați din Câmpulung, prin studii de Master complementar, subvenționate de MEN în Modelarea și Simularea Sistemelor Mecanice Mobile a 150 de tineri licențiați, proiect pilot ce a reprezentat piatra de temelie în ceea ce se dorește a fi un Centru de Cercetare în Oraș în care o parte din acești absolvenți să poată profesa fiind aproape și de zona de reședință dar aducând și un plus valoare unui viitor pol de creștere economică.
În acest sens, Ioan-Virgil Stuparu a declarat:
Primăria Câmpulung după primul „mare proiect” de reabilitare a sitului istoric urban a rămas „șifonată”, iar accesarea fondurilor pentru un proiect de asemenea anvergură, aproape imposibilă. Am căutat o soluție la această problemă de a găsi un lider de proiect eligibil: Universitatea Politehnica București. În anul 2016 Municipiul nostru nu dispunea de Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană și în consecință pierdeam puncte importante la accesarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Împreună cu un grup de specialiști, în urma unor dezbateri publice, am înaintat acest proiect H.C.L. către Unitatea Administrativ Teritorială Câmpulung. Astăzi, avem această strategie! Totul depinde de voința politică și societatea civilă care trebuie să fie puternică!
De asemenea, în anul 2018, Ioan Virgil Stuparu, prin Asociația Mișcarea Musceleană, a organizat Seminarul „Oportunități de finanțare în anul 2018 pentru comunitate”, destinat tuturor celor care doreau să afle care sunt posibilitățile de finanțare nerambursabilă în vederea dezvoltării unei afaceri. Invitatul acestei Conferințe a fost Nicolae Mardari, expert pe Fonduri Europene iar ca rezultat au existat colaborări și dezvoltări de afaceri prin StartUp-Nation.
Deși destinat tuturor locuitorilor, acest seminar a fost în principal țintit spre tineri, deoarece este cunoscut exodul populației tinere din Oraș, pe de o parte a celor care pleacă peste hotare iar pe de altă parte a studenților care, după finalizarea studiilor rămân să profeseze în marile orașe. Prin acest seminar s-a dorit realizarea unui proiect pilot în încurajarea tinerilor de a-și dezvolta propriile afaceri în zonă.
Tot în anul 2018, Asociația Mișcarea Musceleană și-a manifestat spiritul civic și patriotic, mai întâi în luna iulie când a fost una din singurele asociații care și-a asumat primirea Marșului Centenar la Câmpulung, ulterior de Ziua Națională, 1 Decembrie când Asociația a demarat proiectul „Mari Musceleni contemporani cu Marea Unire din 1918”.
Un subiect sensibil pentru comunitate, pe care înțelegem că Ioan-Virgil Stuparu vrea să îl rezolve este cel legat de deșeurile deosebit de periculoase de pe Platforma ARO. După mai multe interpelări realizate chiar de acesta am înțeles că a fost oprit transportul de noi deșeuri, însă, după cum notează un articol din Libertatea din anul 2019 (https://www.libertatea.ro/stiri/cum-se-joaca-ministerul-mediului-primaria-si-consiliul-judetean-arges-cu-o-bomba-ecologica-la-campulung-muscel-2682772), pe fosta platformă sunt peste 1600 de tone de deșeuri, existând informații cum că ar fi inclusiv cianuri. Incendiul din anul 2013 de pe aceeași platformă (https://www.zf.ro/eveniment/incendiu-la-un-depozit-de-deseuri-de-pe-platforma-aro-campulung-unde-sunt-inclusiv-deseuri-chimice-11438135) a scos la lumină numeroase ilegalități care se petrec sub ochii muscelenilor.
Pe lângă toate acestea, stă o știre din anul 2011 care ne spune că la Spitalul TBC din Câmpulung 5/10 pacienți sunt diagnosticați cu cancer pulmonar, mare parte dintre aceștia fiind persoane tinere, nefumătoare (http://www.evenimentulmuscelean.ro/index.php/reportaj/6970-din-10-bolnavi-5-au-cancer-la-plamani)
Ioan-Virgil Stuparu este căsătorit, are doi copii și își dorește să schimbe Orașul de sub Munții Iezer, să îi redea “măreția de odinioară” așa cum afirmă, prin capacitățile administrative pe care le-a deprins în ultimii ani, prin conexiunile pe care și le-a creat la nivel înalt, prin atragerea tinerilor în jurul său și printr-o determinare demnă de admirat. Îi urăm succes!
Felicitari si succes mai departe stimate prieten, pentru musceleni si Romania, tot inainte!
Daca dl Stuparu Ionut Virgil ar candda la o functie din administratia publica a Campulungului si ar avea nevoie de votul meu l as da cu toată convingerea.. Este pregătit profesional si ii pasa de salvarea orașului . . Ca si cetateni ai orașului simțim din plin degradarea economică, nepăsarea autorităților la sufocarea orașului cu gunoaie si lipsa de interes față de valoarea istorică a orașului. Ne am dori sa salvăm orașul pentru noi ca cetateni dar si pentru generațiile viitoare.
Sunt interesat sa văd un proiect de organizare, pot sa va ajut
Sunt interesat sa văd un proiect de organizare, pot sa va ajut