Lăsat fără drum de acces către proprietatea din Bughea de Sus (Argeș). Un cetățean se luptă de mai mulți ani cu morile de vânt din primărie

1 0

Un cetățean argeșean se luptă de mai mulți ani pentru a beneficia de un drum de acces către proprietatea din comuna Bughea de Sus în posesia căreia a intrat.

Valentin Laurențiu Pârșe deține un teren pe malul drept al pârâului Bughea, în aval de intersecția străzii Mălin cu Drumul 16A. Problema este că toate proprietățile aflate la sud de intersecția respectivă nu au cale de acces, deși, conform proprietarului, dar și mărturiilor altor locuitori ai comunei, în trecut exista un drum, care era în continuarea actualului 16A.

De cealaltă parte, primăria comunei, prin edilul Nicolae Tarbă, precizează că există o potecă spre proprietățile celor aflați în aval de intersecție. Mai exact, din Drumul 16A se desparte un alt drum înainte de pod, care trece pe sub pot, practic prin albia minoră a pârâului Bughea (n.r. acesta putând fi inundat la orice ploaie mai zdravănă), după care se continuă sub formă de potecă pe lângă gardurile proprietarilor.

Ce spune Primăria vs. ce dovezi are proprietarul

În imaginea de mai jos am marcat cu roșu ceea ce se vrea a fi poteca spre proprietățile aflate la sud de intersecție.

Google Maps

În ciuda nenumăratelor sesizări făcute către prefect și cerinței exprese a instituției către UAT Bughea de Sus de a se facilita accesul către proprietate, primăria comunei a refuzat până în acest moment să-i asigure lui Valentin Laurențiu Pârșe o cale de acces către proprietatea în posesia căreia a intrat.

De asemenea, pe planul de acces și delimitare al imobilului, deținut de Valentin Laurențiu Pârșe, în partea de est, paralele cu pârâul Bughea, apare „Drum acces“.

Într-un răspuns la o sesizare a proprietarului, Primăria Bughea de Sus răspunde că „drumul“ invocat de proprietar, despre care acesta spune că nu este întreținut și amenajat corespunzător este de fapt „ALBIA MAJORĂ“ a pârâului Bughea, aflată în proprietatea Administrației Bazinale Argeș-Vedea. Primăria mai spune că drumul – pentru că despre el e vorba – este străjuit de o „potecă cu lățimi diferite“. Păi e drum sau e potecă?!

Primăria invocă totodată faptul că în zonă mai există și alți proprietari, dar care nu au reclamat până acum faptul că nu au drum de acces către proprietate.

Mărturiile altor proprietari din Comuna Bughea de Sus

Totuși, ceilalți proprietari ai terenurilor din zonă fie sunt plecați și stabiliți în altă parte, fie sunt oameni foarte în vârstă care nu se mai folosesc de terenuri, potrivit lui Valentin Laurențiu Pârșe. Acesta obținut din partea mai multor locuitori și proprietari de terenuri în zonă declarații prin care se atestă că în trcut, la sud de podul peste pârâul Bughea, se afla un drum de acces către proprietăți. Acesta venea în continuarea actualului Drum 16A, pe malul drept al pârâului Bughea.

Atât Instituția Prefectului, cât și Avocatul Poporului au solicitat expres Primăriei Comunei Bughea de Sus să assigure cale de acces către proprietatea lui Valentin Laurențiu Pârșe, însă până în ianuarie 2024 reprezentanții UAT-ului nu au luat nicio măsură în acest sens.

Realitatea din teren – mult mai gravă decât cea clamată de Primăria Comunei Bughea de Sus

Cum Primăria Comunei Bughea de Sus a precizat că porțiunea respective de teren, pe care ar trebui să fie drumul, e în administrarea Administrației Bazinale Argeș-Vedea, Valentin Laurențiu Pârșe a mers în teren pentru a prezenta modul defectuos în care instituția a amenajat cursul de apă.

În prima imagine de mai jos se observă cum, din potecă, calea de acces devine drum și merge paralel cu pârâul Bughea. Se vede cum, malurile drepte ale apei sunt înălțate, cel mai probabil ca urmare a unor lucrări efectuate de Administrația Bazinală Apele Române Argeș-Vedea.

Porțiunea de drum prezentă în fotografia de mai jos este una optimă, potrivit lui Valentin Laurențiu Pârșe, el spunând că nu are nevoie de o cale de acces mai mare de 3-4 metri.

Problema apare însă puțin mai în aval, unde drumul intră brusc în albia minoră a râului. Nicidecum nu este situația clamată de primărie, care a spus că drumul, care în viziunea instituției locale este potecă, se află pe albia majoră. Imaginea de mai jos demonstrează fără putință de tăgadă că drumul în cauză poate fi inundat în orice moment.

Următoare imagine de la fața locului arată modul în care Administrația Bazinală Apele Române Argeș-Vedea au executat lucrările de amenajare a cursului de apă al pârâului Bughea.

Practic, drumul de mai sus, care în viziunea primăriei este în albia majoră, a rămas în albia minoră, iar pragul către albia majoră a fost împins până pe gardurile proprietarilor. Prin urmare, aceștia sunt obligați să meargă prin albia minoră a râului – dacă debitul e mare, chiar prin râu – pentru a ajunge la proprietățile pe care le dețin, din cauza lucrărilor defectuoase realizate de Apele Române.

În imaginea de mai jos se vede din nou cum balastul din râu a fost împins către proprietățile din zonă, pe calea de acces rămânând în prezent numeroși bușteni și gunoaie aduse de râu de-a lungul timpului.

În concluzie, ceea ce Primăria Comunei Bughea de Sus spune că este calea de acces de pe albia majoră a pârâului Bughea sunt, de fapt, bucăți de drum și potecă, unele prin albia majoră, unele prin albia minoră, iar altele pur și simplu prin apă, care îngrădesc dreptul proprietarilor de a ajunge la terenurile pe care le dețin și de a-și amenaja proprietățile așa cum doresc.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Lăsat fără drum de acces către proprietatea din Bughea de Sus (Argeș). Un cetățean se luptă de mai mulți ani cu morile de vânt din primărie

  1. Intelegem frustrarea si necazul cetateanului Valentin Laurentiu Parse in lupta sa pentru a beneficia de un drum de acces catre proprietatea sa din comuna Bughea de Sus. Este inacceptabil ca, dupa atatia ani de demersuri si sesizari, Primaria sa refuze sa ia masurile necesare pentru a-i asigura acestuia un drept in mod legal. Este evident ca exista un drum de acces care ar trebui sa fie accesibil si folosit de catre proprietarii de terenuri din zona, iar Primaria trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa rezolve aceasta situatie in favoarea cetateanului Parse. Speram sa fie gasita o solutie cat mai curand, pentru binele si dreptul legal al cetateanului argesean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut anunțul momentului pentru milioane de români: Ce se întâmplă cu pensiile

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că 95% dintre dosarele de pensii au fost evaluate, iar începând cu data de 4 martie, Casa de Pensii va începe procesul de recalculare, cu ajutorul unui soft special.   „Avem peste 95 dintre dosare reevaluate, au rămas dosarele mai grele, mai […]

You May Like