Azi, 5 octombrie 2019, exact la 100 de ani de la inaugurarea primului an școlar la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, a avut loc dezvelirea statuii reabilitate a marelui mecena Emanuil Gojdu, pe noul amplasament din Parcul 1 Decembrie, la intrarea dinspre colegiu.
Festivitățile au început cu intonarea imnului național „Deșteaptă-te Române!” și au continuat cu slujba de sfințire a statuii, oficiată de episcopul ortodox Sofronie Drincec.
În prezența primarului Ilie Bolojan, a viceprimarului Florin Birta, a directorului Colegiului Național Emanuil Gojdu, Florin Nicoară, a directorului adjunct Anca Mile, a sute de elevi și profesori, dar și în prezența a numeroși foști gojdiști, a avut loc dezvelirea statuii lui Emanuil Gojdu. Aceasta a fost dezvelită de Angela Lupșea, director executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, cea care s-a ocupat și de coordonarea procesului de reabilitare și amplasare a statuii în noua locație.
Primarul Ilie Bolojan s-a adresat celor prezenți astfel: „Dragi elevi, dragi orădeni! Este o onoare pentru mine să fiu aici, la reamplasarea acestei statui, în calitate de primar și de fost gojdist. Dezvelirea statuii marelui mecena se desfășoară în contextul în care, acum 100 de ani, începea anul școlar în primul liceu românesc din Oradea. Așa cum știți, în iunie 1919, Consiliul Dirigent al Transilvaniei a luat câteva decizii importante pe linie de învățământ, una dintre ele fiind și înființarea Liceului Emanuil Gojdu, liceu de limbă română. Înscrierile au început în luna septembrie și, exact acum 100 de ani, la 5 octombrie 1919, a avut loc festivitatea de începere a primului an școlar la această școală românească – e adevărat, cu mult mai puțini elevi, cu mult mai puțini profesori ca astăzi. Dar s-a dovedit că aceasta a fost piatra de temelie a învățământului românesc din Oradea. Din umbra zidurilor acestui liceu ne urmăresc 100 de ani de istorie, peste 20.000 de oameni absolvind această unitate de învățământ. Manifestarea de azi este o formă de respect, pe care orașul Oradea trebuie să o aducă acestor oameni, acestor generații de profesori care au format caractere. În calitate de primar doresc să mulțumesc tuturor profesorilor de la Colegiul Național Emanuil Gojdu pentru tot ce au făcut în acești ani, să le mulțumesc pentru că țin ridicate standardele acestei importante unități de învățământ din orașul nostru. Totodată, mulțumesc tuturor celor care au venit azi de departe, foștilor absolvenți de la Gojdu, unii venind pentru acest eveniment chiar din Canada. În semn de respect față de colectivul liceului și în semn de respect pentru cariera profesorului de limba și lieratura română, dl. Dorel Tifor, voi propune săptămâna viitoare în ședința Consiliul Local ca d-lui profesor Dorel Tifor să îi fie decernat titlul de cetățean de onoare al municipiului Oradea. La mulți ani tuturor gojdiștilor! Doamne ajută!”
Emanuil Gojdu s-a născut pe data de 9 februarie 1802, în Oradea, în casa de pe str. Traian Moșoiu nr. 1. Acesta și-a făcut studiile la Academia de Drept din Oradea și apoi la Academia de Drept din Bratislava.
Avocat de prestigiu, Gojdu a devenit o adevărată autoritate juridică în Ungaria. Neavând urmași, și-a lăsat averea națiunii române, aceasta fiind administrată de Fundația „Emanuil Gojdu”. Din veniturile fundației au fost acordate burse elevilor și studenților ortodocşi din Transilvania și Ungaria, printre bursierii Gojdu aflându-se Traian Vuia, Octavian Goga, Teodor Neș, Victor Babeș, Constantin Daicoviciu, Ioan Lupaș etc.
Fost profesor de limba română la Colegiul Național Emanuil Gojdu, dl. Dorel Tifor, care și-a petrecut peste jumătate de secol în acest liceu, întâi ca elev, apoi ca profesor, director și membru în consiliul de administrație, a evocat personalitatea lui Emanuil Gojdu astfel: „Emanuil Gojdu s-ar bucura văzând azi atâta mulțime, văzând atâtea generații de gojdiști, care de care mai bine pregătite, generații care prin profesiile lor și-au adus contribuția la dăinuirea acestei țări. E un mare merit pe care îl au profesorii de astăzi, profesorii de ieri în dăinuirea acestei școli, iar acest mecena și-a pus emblema asupra tuturor. A rosti numele școlii fără a-l pomeni pe Gojdu este aproape imposibil. Mă bucur că a revenit pe locul acesta, de unde poate vedea zi de zi cum pe porțile școlii ies și intră noi și noi generații”.
Directorul Colegiului Emanuil Gojdu, dl. Florin Nicoară, însoțit de sute de elevi în uniforme cu emblema colegiului s-a adresat celor prezenți: „Ne mândrim că Gojdu a ajuns, prin amplasarea acestei statui, lângă școala noastră. El este aproape de noi și noi aproape de el. În domeniul în care Emanuil Gojdu a activat, acesta a fost un vârf de săgeată și sperăm că și școala care îi poartă numele este aproximativ la fel. Le mulțumesc colegilor și tuturor celor care s-au implicat în activitățile prilejuite de acest centenar, activități care au început în 29 septembrie și s-au desfășurat pe parcursul întregii săptămâni. Evenimentele dedicate centenarului se vor încheia deseară. Noi vă așteptăm în continuare la activitățile pregătite de noi în cadrul colegiului. Vă mulțumim tuturor că ne-ați fost alături! La mulți ani, Gojdu!”
În această după-amiază va avea loc în curtea colegiului concertul formației Celelalte Cuvinte, urmat de concertul trupei Direcția 5.
Evenimentul din Parcul 1 Decembrie a continuat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la statuia lui Emanuil Gojdu.
Din partea Primăriei Oradea a depus o coroană de flori primarul Ilie Bolojan împreună cu viceprimarul Florin Birta.
A urmat apoi dezvelirea unei plăci comemorative la 100 de ani de la înființarea liceului, placă amplasată pe fațada de la intrarea în colegiu, pe partea dreaptă.