Alexandru Rafila: ‘Anticorpii monoclonali sunt și o resursă terapeutică în cazul unor persoane infectate, dar cred că este important să nu creadă lumea că este un panaceu universal care înlocuiește vaccinul’

1 0

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, şi-a manifestat marţi speranţa ca în şase-nouă luni noul coronavirus ar putea să nu mai reprezinte o ameninţare, întrucât imunitatea de grup, care se obţine prin vaccinare sau trecere prin boală, îşi va „spune cuvântul”.

 

El consideră că noul coronavirus ar putea să nu mai pună probleme asupra sănătăţii publice, aşa cum se întâmplă în prezent, când spitalele sunt supra-aglomerate.

„Eu sper să nu mai fie o ameninţare, chiar dacă există această posibilitate a emergenţei unor noi tulpini care se pot transmite mai uşor sau ar putea să producă infecţii mai grave totuşi nu o să mai discutăm despre o populaţie generală nepregătită total în faţa noului coronavirus, chiar dacă discutăm despre variantele mutante, pentru că imunitatea de grup, care se obţine prin imunizare, prin trecere prin boală şi aşa mai departe, îşi spune cuvântul.

Sigur o să devină mai degrabă endemică infecţia cu noul coronavirus, dar probleme asupra sănătăţii publice nu cred că va mai pune în aşa măsură încât să ajungem la situaţie similară cu cea din momentul de faţă, când spitalele sunt supra-aglomerate. Dacă vreţi, ar putea să existe o situaţie asemănătoare cu cea produsă de alte virusuri care produc infecţii mai ales în sezonul rece”, a arătat Rafila în cadrul dezbaterii „Anticorpii monoclonali – soluţie în criza COVID-19”, organizată de DC News Media Group.

În opinia sa, utilizarea anticorpilor monoclonali este o „resursă terapeutică şi reprezintă una dintre soluţii pentru a proteja pe o perioadă de timp relativ lungă”, însă aceştia nu înlocuiesc vaccinarea.

„Cred că este una dintre soluţiile care pot să protejeze, discutăm despre pacienţii vulnerabili în primul rând. Mulţi dintre ei se vaccinează, dar calitatea răspunsului imun este slabă şi nu beneficiază de vaccin decât în foarte mică măsură şi atunci sigur că anticorpii monoclonali sunt o soluţie pentru a proteja pe o perioadă de timp relativ lungă. Anticorpii monoclonali sunt şi o resursă terapeutică în cazul unor persoane infectate, dar cred că este important să nu creadă lumea că este un panaceu universal care înlocuieşte vaccinul.

Una este dacă discutăm despre anticorpii monoclonali ca soluţie pentru anumite categorii de pacienţi sau pentru intervenţii terapeutice punctuale, ca să nu transformăm această problematică a anticorpilor monoclonali ca o alternativă generală la vaccinare pentru că aici este un lucru care trebuie clar precizat de la început”, a mai spus Alexandru Rafila, informează agerpres.ro, citează Bugetul.ro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Protestele de la Colectiv, detalii neștiute despre ingineria socială aplicată în manipularea oamenilor: „Societatea civilă“, președintele, studenții și Episodul Scena

Se împlinesc șase ani de la tragedia care a curmat 64 de vieți în Clubul Colectiv. O perioadă în care s-a vorbit și s-a scris mult despre efecte și prea puțin despre cauze, o perioadă cu anchete, cu oameni arătați cu degetul, dar fără a se găsi un vinovat cert. […]