Și cine câștigă politic dacă va cădea guvernul?

Ion MOTEA

Cui îi priește tot acest circ făcut de opoziție prin depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului României condus de Viorica Dăncilă?!

3 1

Politica românească a mai trecut prin astfel de momente de instabilitate și de  luptă între partide pentru putere. Din 1990, tot avem parte de aceste lupte între președinție-guvern, presedinție-parlament sau guvern-parlament, iar lecția pe care a învățat-o poporul român este că de fiecare dată când se inversau rolurile, opoziția ajungea la putere și mari schimbări nu se făceau.

Am mai văzut acest episod în 2015, când a căzut Guvernul condus de Victor Ponta, iar PSD-ul a ajuns în opoziție unde a avut timp să se pregătească pentru viitoarele alegeri locale și naționale când a câștigat cu un scor greu de egalat în istoria sa. În aceste zile, ne este proiectat tot un astfel de plan, iar naivitatea politică a unora din opoziție nu face altceva decât să ofere PSD-ului o serie de victorii la următoarele alegeri. PSD-ul nu trebuie îndepărtat de la guvernare, ci lăsat acolo până i se sfârșește mandatul, iar atunci va primi decontarea de la cetățeni.

PNL, USR, PMP, PRO România și mai nou și ALDE au semnat pe repede înainte moțiunea de cenzură și se laudă că o să voteze cu două mâini căderea guvernului, dar pe de altă parte o tot dau din colț în colț când li se cere proiectul de guvernare și zic că nu își doresc așa de mult ca să guverneze. În ultimul timp, l-am avut pe Ludovic Orban, președintele PNL scos la înaintare pentru a fi prim-ministru și de a forma un guvern pregătit să preia frâiele țării.

Partidele de opoziție și-au dat seama că s-au aruncat cu capul înainte și au fost împinși de la spate de entuziasmul rezultatelor de la alegerile europarlamentare și de dorința electoratului anti-psd-ist de a da jos guvernul cu orice preț. Ei sunt conștienți că dacă nu o să facă toate demersurile pentru a pica guvernul, își vor pierde o parte din electorat. Dacă guvernul pică în zilele ce urmează, s-a venit și cu o altă soluție de a avea un guvern tehnocrat și astfel, actuala opoziție nu ar mai avea emoțiile unei guvernări deja eșuate și nu și-ar pune în pericol nici imaginea în fața electoratului său.

Dar tot pe baza acestui plan de a aduce un guvern condus de tehnocrați, are de câștigat foarte mult și PSD-ul care ar ajunge în opoziție de unde se pricepe foarte bine să denigreze un guvern, având deja experiență cu guvernul Cioloș.

Dacă PSD-ul ajunge în opoziție, marii pierzanți ai alegerilor ce vor urma o să fie USR-ul și PLUS-ul lui Dacian Cioloș, din simplul motiv că toată lupta lor politică se bazează dor pe a striga ”Jos PSD!” și nimic altceva. PNL-ul cu jumătatea PDL-istă, este deja trecut destul de mult prin aceste jocuri politice și știe cum să își redreseze cadrele de partid și cum să lupte prin toate metodele posibile.

Dacă guvernul PSD pică, va apărea efectul pieselor de domino asupra Vioricăi Dăncilă, ci nu asupra PSD-ului, deja suntem obișnuiți cum PSD-ul își execută fără milă liderii care pierd alegerile sau în cazul de față, căderea guvernului și cu siguranță asta va duce la scoaterea din joc a Vioricăi Dăncilă pentru prezidențiale, chiar în plină campanie. Unii sunt sceptici și iau în considerare că așa se pot pregăti mai bine în lupta pentru Cotroceni, dar este greu de spus că s-ar putea întâmpla asta.

Jocul cel mai favorabil și asigurarea unui posibil câștig este imediata repliere a PSD-ului după ieșirea de la guvernare lângă PRO România și ALDE de a-l susține pe Mircea Diaconu care este cotat în ultimele sondaje pe locul doi după Klaus Iohannis. Deci tot acest joc făcut de opoziție nu face altceva decât să ducă PSD-ul și mai sus decât și-ar dori.

Și totusi: Cui îi priește tot acest circ? Păi este foarte simplu, cei mai câștigați din toate combinațiile rezultate din urma moțiunii sunt Călin Popoescu Tăriceanu și Victor Ponta.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Prinşi în flagrant în timp ce ridicau un colet cu peste 2.600 grame de cannabis

Un bărbat în vârstă de 36 de ani şi unul în vârstă de 37 de ani, suspectaţi de trafic de droguri de risc, au fost prinşi în flagrant la ridicarea, respectiv primirea unui colet cu peste 2.600 de grame de cannabis, ei urmând a fi prezentaţi instanţei cu propunere de […]