Vești proaste pentru Volodimir Zelenski! Premierul polonez, Donald Tusk, pregătește o închidere temporară a frontierei cu Ucraina pentru mărfuri

APOSTOL Stan
france24.com
1 0

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat miercuri că guvernul ia în considerare o închidere „temporară” a frontierei cu Ucraina pentru mărfuri, pe fondul tensiunilor legate de grânele ucrainene la preț redus, relatează AFP, citată de The Guardian.

 

„Discutăm cu partea ucraineană despre o închidere temporară a frontierei, încetarea în general a comerțului”, a declarat Tusk reporterilor. „Voi discuta mâine și cu fermierii polonezi. Această soluție ar fi doar temporară… și dureroasă pentru ambele părți”, a adăugat el.

Fermierii polonezi au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și alte autostrăzi pentru a protesta față de ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din partea mărfurilor care intră pe piața poloneză dinspre vecinul lor devastat de război.

„Sunt pregătit să iau chiar și o decizie fermă când vine vorba de granița cu Ucraina, întotdeauna în consultare cu Kievul, astfel încât să nu existe tensiuni inutile între Varșovia și Kiev”, a declarat Tusk. „Dar trebuie să găsim o soluție pe termen lung”.

Rusia a blocat rutele comerciale cruciale din Marea Neagră folosite de Ucraina pentru a-și exporta produsele agricole.

În încercarea de a ajuta Kievul din punct de vedere economic după invazia rusă, UE a decis, în 2022, să reducă tarifele pentru produsele ucrainene care tranzitează blocul celor 27 de țări pe cale rutieră. Dar problemele logistice înseamnă că o mare parte din exporturile de cereale ale Ucrainei s-au acumulat în Polonia, țară membră a UE, subcotând producătorii locali.

Legăturile dintre Polonia și Ucraina au devenit din ce în ce mai tensionate din cauza blocajelor de la frontieră și a disputei privind cerealele, cu cel puțin patru incidente în care fermierii polonezi au vărsat cereale ucrainene din camioane și trenuri de marfă.

Duminică, opt vagoane de tren care transportau porumb ucrainean au fost forțate și tone de cereale s-au vărsat pe șinele de cale ferată, relatează AFP. Kievul a îndemnat Varșovia să pună capăt „impunității” cu privire la „actele de vandalism”, conform 4media.info.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

George Simion îl pune la zid pe Marcel Ciolacu: 'Poți să fugi, poți să fugi, că tot te prindem! Suntem AUR și te batem'

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a lansat un atac dur la adresa liderului PSD, premierul Marcel Ciolacu. ”Ești Marcel din Buzău, arunci minciuni și-apoi fugi? Poți să fugi, poți să fugi, că tot te prindem! Suntem AUR și te batem (la alegeri)”, a scris George Simion, joi, […]