Marian Preda este noul rector al Universității din București – Surse

Ion MOTEA

Marian Preda este noul rector al Universității din București, după un scrutin tensionat, cu o “campanie până la ultima secundă”, care a adus la urne aproape 85% din comunitatea universitară, potrivit surselor Edupedu.ro. Preda a câștigat turul al II-lea al alegerilor pentru cea mai înaltă funcție din Universitate cu 637 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Laurențiu Vlad, a obținut 433 de voturi, conform surselor citate.

Prof Marian Preda
1 0

Victoria sociologului Marian Preda, care în prezent este președintele Senatului Universității din București, vine după ce în primul tur de scrutin istoricul Laurențiu Vlad câștigase cu 11 voturi mai mult.

Alegerile la poziția de rector au fost marcate de tensiuni între susținătorii celor doi candidați intrați în turul doi:

  • președintele Senatului, Marian Preda, fost decan al Facultății de Sociologie, fost președinte al Fundației Mișcarea Populară, pe baza căreia s-a construit Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu,
  • și istoricul Laurențiu Vlad, fost președinte al Institutului de Studii Conservatoare al lui Dan Voiculescu și semnatar al scrisorii de susținere a guvernului Ponta, din 2012.

Universitatea din București este printre puținele instituții de învățământ superior ai căror rectori în funcție termină cel de-al doilea mandat și nu candidează pentru al treilea mandat speculând prevederea din legea educației care statuează că “O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete” (așa cum prevede alineatul 7 al Articolului 213 din LEN 1/2011, modificat în 2014 de miniștrii Remus Pricopie și Mihnea Costoiu, astăzi rectori pentru al treilea mandat consecutiv chiar cu ajutorul acestui articol – n.red.).

Sociologul Marian Peda îi urmează la conducerea Universității din București pentru mandatul 2019-2023 filosofului Mircea Dumitru, care a marcat istoria culturală și politică a României prin primul verdict de plagiat anunțat împotriva unui prim-ministru în funcție, după ce guvernul lui Victor Ponta schimbase din temelii consiliul din subordinea Ministerului Educației care îi analiza acuzația de plagiat și care ulterior l-a albit. 

Fostului rector i-au fost reproșate, însă, lipsa unor decizii esențiale pentru educație în scurtul mandat de ministru în Guvernul tehnocrat condus de Cioloș în 2016, precum și o inabilitate administrativă care a făcut ca în cele două mandate de rector clădirile universității să se degradeze, fără nicio intervenție majoră.

CV Marian Preda

Marian Preda este actualul președinte al Senatului Universității din București, a fost președinte al Fundației Mișcarea Populară, pe baza căreia s-a construit Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu.

Preda este din 2004 membru al Senatului Universității din București, iar din 2015 este președintele acestui for. În perioada 2008-2015 a fost Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, iar din 2000 până în 2008 a fost prodecan.

Marian Preda a absolvit în 1990 Facultatea de Mecanică la Universitatea Politehnicădin Bucureşti și în același an s-a înscris la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din Bucureşti, pe care a absolvit-o 4 ani mai târziu. Este, așadar, dublu licențiat, în inginerie și sociologie.

În 2001 și-a obținut doctoratul în sociologie la Universitatea din Bucureşti, cu o perioadă de documentare de trei luni la University of Cambridge, Marea Britanie, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universității din București.

În 2006 a încheiat un Master of Business Administration (MBA) în Administrarea Afacerilor, la Tiffin University, Ohio, Statele Unite ale Americii.

În 2017 a obținut o bursă FULBRIGHT.

În prezent, predă următoarele discipline:

  • Sociologia timpului, nivel de studii universitare de licență
  • Introducere în management, nivel de studii universitare de licență
  • Comportament organizațional, nivel de studii de licență sau masterat
  • Politici sociale, nivel de studii universitare de licență
  • Management strategic, nivel de studii de masterat (MRU)

Din 2006 este conducător de doctorat.


Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Boris Johnson câștigă alegerile din Marea Britanie.

Boris Johnson câștigă alegerile din Marea Britanie. Îl zdrobește pe Jeremy Corbyn, liderul laburist. Obține, conform exit-poll-ului BBC, 368 de locuri în parlamentul britanic. Cu 42 peste majoritatea necesară de 326 de locuri.

You May Like