De-a dreptul scandalos! Judecătoria Beiuș a rătăcit dosarul în care milionarul Victor Micula este judecat pentru instigare la declarații false

ASLAN Dan
7iasi.ro
1 0

Judecătoria Beiuş a rătăcit dosarul în care Victor Micula este judecat pentru instigare la declaraţii false. Dosarul a fost găsit după mai bine de cinci luni, timp în care răspunderea penală s-a prescris. Este a doua cauză penală pe numele milionarului, în care în instanţe din Bihor se pierd documente.

Judecătoria Beiuş a rătăcit un nou dosar al milionarului Victor Micula, cel în care acesta e judecat pentru instigare la declaraţii false după ce, în 2018, şi-a pus un amic să-i distrugă un Mercedes, iar apoi a vrut să ceară daune de la firma de asigurări. Este vorba despre un proces care vizează un incident produs în primăvara anului 2018, în preajma Paștelui, și în care a fost implicat Raul Ionuţ Goina, un bihorean din Budureasa, amic de-al lui Victor Micula.

Pe 30 martie 2018, acesta a sunat la Poliţie pentru a anunţa un accident pe care l-a avut în timp ce conducea una dintre maşinile de teren Mercedes Benz G 500 ale lui Micula jr. pe drumul judeţean DJ 764A, pe serpentinele dintre Budureasa şi Stâna de Vale. Goina susținea că, vrând să evite nişte pietre de pe carosabil, a pierdut controlul bolidului, care s-ar fi prăbuşit în prăpastie, în timp ce el a reuşit să se salveze în ultima clipă. Cert e că maşina a fost distrusă în totalitate, „niciun singur element al acesteia nefiind în stare de funcţionare”, aveau să constate poliţiştii din Beiuş care au făcut cercetările la faţa locului și care au înregistrat evenimentul drept tamponare.

Refuz de plată

Mercedesul, proprietatea lui Victor Micula, fusese asigurat împotriva distrugerii prin poliţă de asigurare facultativă încheiată cu firma Omniasig Vienna Insurance doar cu o lună mai devreme, pe 28 februarie 2018, iar tânărul milionar a solicitat deschiderea unui dosar de daună totală şi plata sumei asigurate, adică 275.000 euro. Doar că, verificând circumstanţele în care s-a produs evenimentul rutier, inspectorii de asigurări au ajuns la concluzia că avariile maşinii nu erau defel în concordanţă cu traiectoria şi modul în care fusese descris accidentul. Prin urmare, au refuzat să plătească.

Un an mai târziu, pe 13 mai 2019, Victor Micula a deschis un proces la Tribunalul Bucureşti, cerând „obligarea debitorului la plata sumei de 275.000 euro, reprezentând despăgubiri pentru producerea riscului asigurat”, dar procesul nu a ajuns să se mai judece, deoarece după câteva luni, pe 22 august 2019, Micula a trimis, subit, instanţei o cerere de renunţare.

Împăcare, dar cu instigare

Problema e că, până să se împace cu Omniasig Vienna Insurance, reprezentanţii firmei denunţaseră tentativa de fraudă, iar Raul Ionuţ Goina şi Victor Micula au ajuns anchetați de procurorii Parchetului Oradea, primul pentru fals în declaraţii şi înşelăciune privind asigurările, iar Micula pentru instigare.

Cercetările s-au finalizat pe 20 ianuarie 2022, când ambii au fost trimişi în judecată, Goina fiind acuzat pentru mărturiile false, iar Micula pentru instigare.

„Inculpatul Victor Micula l-a determinat pe inculpatul Goina Raul Ionuţ să dea declaraţii necorespunzătoare adevărului în faţa organelor de Poliţie în vederea producerii de consecinţe juridice, respectiv încasării primei de asigurare”, au explicat procurorii.

Dosar plimbat până a dispărut

Trimis în instanță în 2022, dosarul s-a plimbat pe ruta Beiuş – Oradea până toamna trecută, când judecătorii de Cameră preliminară au decis, definitiv, că procesul poate începe. După ce dosarul a ajuns la Judecătoria Beiuş, în octombrie anul trecut, pur și simplu a dispărut. A reapărut săptămâna trecută, când a fost descoperit atașat altui dosar, însă degeaba, căci, între timp, s-a împlinit termenul de prescripţie şi, astfel, Victor Micula nu mai poate fi tras la răspundere.

Acesta nu este singurul astfel de dosar întocmit pe numele lui Victor Micula. În vara lui 2021, din arhiva Tribunalului Bihor a dispărut volumul cu declaraţiile martorilor dintr-un alt dosar al milionarului orădean, în care acesta este judecat alături de poliţiştii care l-au luat cu ei la percheziţii şi l-au lăsat să facă interogări în baza de date secretă a MAI. Volumul respectiv a fost găsit după un an, „rătăcit” prin arhivă, timp în care, evident, procesul a stagnat, conform 60m.ro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vești proaste pentru Volodimir Zelenski! Premierul polonez, Donald Tusk, pregătește o închidere temporară a frontierei cu Ucraina pentru mărfuri

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat miercuri că guvernul ia în considerare o închidere „temporară” a frontierei cu Ucraina pentru mărfuri, pe fondul tensiunilor legate de grânele ucrainene la preț redus, relatează AFP, citată de The Guardian.   „Discutăm cu partea ucraineană despre o închidere temporară a frontierei, încetarea în general […]