La circa 70 de kilometri de Severin, printre colinele dintre Dunăre și orașul Majdanpek se află un sat cu un nume cum nu se poate mai românesc, Topolnița (Topolnica). Dintre cei puțin peste o mie de locuitori de aici, peste 90 la sută sunt etnici români, iar în sat nu există o biserică de peste două secole, de la atestarea documentară a satului. Românii de aici au format un comitet de inițiativă pentru a demara construcția unei biserici, pe un teren donat de un fiu al satului.
„Satul nostru n-are biserică, nu e prea bătrân, eu gândesc că satul nostru are 200 de ani de când e aicea și de 200 de ani la nimeni nu i-a dat în gând să facă biserică și uite vrem să facem noi acuma, să lăsăm ceva după noi. Eu am vorbit cu mai multă lume prin sat și cam toți vreau”, a explicat președintele Comitetului de Inițiativă, MIROSLAV PETROVIC HAMZA, fost primar al satului Topolnița.
„Un sătean de-al nostru dă terenul, dacă trebuie să se facă un referendum să se facă biserică și atunci vedem exact cine vrea să se facă”, mai spun sătenii.
Au fost blocați de autorități
„15 ani am fost primarul satului și încă de atunci am avut ideea, dar am fost blocați din mai multe părți. Sigur că o să avem mare greutăți, dar e obligatoriu să terminăm ce am pornit. Eu am vorbit cu mulți de-ai noștri din diaspora și au spus că vor să dea donații. Vom cere și de la autorități ceva fonduri”, mai spune președintele Comitetului de Inițiativă, MIROSLAV PETROVIC HAMZA.
Totuși, inițiativa de a construi în Serbia de Răsărit o biserică românească nu este o misiune deloc ușoară. Experiența preoților misionari români din această zonă este încărcată de experiențe în care presiunile au fost dintre cele mai mari asupra lor. La întâlnirea comitetului de inițiativă a participat și secretarul Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, un preot misionar român, care a mai construit două biserici românești pe Valea Timocului.
„Vă spun, așteptați-vă la ce este mai rău!”
„Știi tu ce înseamnă să slujești în biserică, dar inspecția să fie la ușă și așteaptă să ieși din biserică să îți închidă Biserica și să nu te mai lase să slujești în ea? În lucrul tău, în care tu te-ai necăjit și nu am cerut de la nimeni nimica! Tot ce s-a făcut e cu ajutorul părintelui Boian Alexandrovici și câțiva oameni care au avut situație materială și financiară ca să poată să ne ajute. Vă spun, așteptați-vă la ce este mai rău și nu vă spun asta ca să vă înspăimânt și o fac ca nu cumva să cădeți în încercare pentru ce o să fie! O să fie greu, o să fie necaz!”, le-a spus oamenilor prezenți parohul Borului, preacucernicul părinte Doru Ovidiu Ursu (foto jos).
Parohul Borului, prezent la întâlnire, a salutat inițiativa construirii unei biserici românești, la fel ca și reprezentantul Consiliului Național al Românilor. Oamenii vor face toate demersurile legale și se vor apuca de treabă.
„Eu ca un președinte al Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA din Kladovo și membru al Consiliului Național Românesc din Serbia, cred că o să pot să îi sprijin și să facem un fel de propagandă și printre membrii noștri și să informez Consiliul național că aici începe o inițiativă pentru construirea bisericii”, A declarat Tihan Matasarevici, membru al Consiliului Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia.
Dorința de afirmare a identității religioase este una puternică printre românii din satele de pe Valea Timocului. Din ce în ce mai mulți frați ai noștri din această parte a Serbiei își doresc biserici românești în satele lor, chiar dacă un astfel de demers este de cele mai multe ori sinuos și plin de piedici venite din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe, dar și a autorităților statului vecin.