Sunt alimentele mucegăite periculoase? Nu întotdeauna

Mucegaiul poate provoca reacții alergice sau probleme respiratorii, iar anumite tipuri de mucegai produc micotoxine otrăvitoare care te pot îmbolnăvi.

2 0

De câte ori nu ți s-a întâmplat să scoți pâinea din dulap și să găsești o pată de culoare verde pe una dintre felii? Și atunci fie alegi să tai partea mucegăită și să mănânci restul, fie alegi să o arunci pe toată.

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este o ciupercă și poate crește pe aproape toate alimentele, dar unele tipuri de alimente sunt mai predispuse la mucegai decât altele. Alimentele proaspete cu un conținut ridicat de apă sunt deosebit de vulnerabile. Pe de altă parte, conservanții scad probabilitatea creșterii mucegaiului, la fel ca și creșterea microorganismelor.

Mucegaiul poate provoca reacții alergice sau probleme respiratorii, iar anumite tipuri de mucegai produc micotoxine otrăvitoare care te pot îmbolnăvi. În plus, bacteriile invizibile pot crește alături de mucegai, ceea ce face și mai periculos consumul.

Ce tip de mucegai este bun în alimente?

Mucegaiul nu este întotdeauna de nedorit în alimente. Penicillium este un gen de mucegai utilizat în producerea multor tipuri de brânză, inclusiv brânză albastră, Gorgonzola, brie și Camembert. Alte mucegaiuri sigure sunt mucegaiurile koji, inclusiv Aspergillus oryzae, care sunt folosite pentru a fermenta boabele soia, din care se face ulterior sosul de soia. De asemenea, mucegaiurile sunt folosite pentru prepararea oțetului, precum și a băuturilor fermentate, inclusiv a băuturii tradiționale japoneze – sake.

Este bine să știi că există alimente pe care le poți consuma dacă au mucegăit puțin, dar și altele pe care este cel mai bine să le arunci imediat ce observi pete de mucegai.

Alimente pe care le poți consuma chiar dacă au mucegăit puțin

  • Salamurile tari 

Pelicula albă din jurul anumitor salamuri dure este de fapt un praf a unui mucegai benign care îl ajută la protejarea de bacterii. Atâta timp câți poți să o înlături, alimentul poate fi consumat în siguranță.

  • Fructele și legumele ferme cu umiditate scăzută

Dacă  morcovii, varza și ardeii grași au prins puțin mucegai, nu te speria, acestea au suprafețele tari și îngreunează răspândirea mucegaiului. Taie 3 centimetri în jurul locului mucegăit și poți să le consumi în siguranță.

  • Brânzeturile tari

Îndepărtează suprafța afectată și încă 3 centimetri în jurul locului mucegăit, pune brânza într-un nou ambalaj curat și poți consuma liniștit alimentul.

  • Brânzeturile făcute cu mucegai

Există o mulțime de brânzeturi care sunt făcute cu mucegai, inclusiv Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Brie și Camembert, însă trebuie însă să fii atent când dezvoltă alte tipuri de mucegai care nu sunt utilizate în procesul de fabricație.

Alimente pe care trebuie să le arunci dacă au mucegăit puțin:

  • Pâinea și produsele de patiserie 

Este ușor ca mucegaiul să crească și să contamineze alimentele moi și poroase precum pâinea și produsele de patiserie. Un mucegai comun care crește pe pâine, Rhizopus stolonifer, numit și mucegai negru, poate provoca infecții serioase, așa că cel mai bine este să le arunci.

  • Fructele și legumele moi, cum ar fi castraveții, piersicile și roșiile 

Fructele și legumele cu un conținut ridicat de umiditate sunt cele mai ușor de contaminat, așa că dacă descoperi mucegai, trebuie aruncate pur și simplu în coșul de gunoi.

  • Brânzeturile moi

Brânzeturile moi, cum ar fi cea de vacă proaspătă ori cele cu consistență cremoasă ar trebui aruncate dacă găsești mucegai, pentru că au un conținut ridicat de umiditate care facilitează contaminarea alimentului și există probabilitatea ca bacteriile să se înmulțească.

  • Untul de arahide, legumele și nucile 

Alimentele care sunt nu conțin conservanți, precum nucile și leguminoasele, au un risc mai mare de a dezvolta mucegai, iar mucegaiurile în acest caz sunt mai susceptibile să producă toxine periculoase.

  • Gemurile și jeleurile

Mucegaiul care crește în gemuri sau jeleuri poate produce o micotoxină, așa că dacă doar scoți doar partea cu mucegai, tot există riscul de a consuma toxine otrăvitoare. În schimb, cel mai bine ar fi să arunci tot borcanul.

Ca să previi mucegaiurile care sunt dăunătoare organismului, e important să știi că sporii din alimentele mucegăite se pot acumula în frigider sau în alte spații comune de depozitare, așa că încearcă să menții cât mai curate spațiile de depozitare ale alimentelor.

Sursa

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

8 recorduri literare pe care trebuie să le ştii

Când te gândeşti la Cartea Recordurilor, ai tendinţa să crezi automat că te aşteaptă o listă de lucruri ciudate. Pe lângă numele persoanei care are cele mai lungi unghii din lume vei găsi, însă, şi câţiva autori celebri. Vezi cele mai importante recorduri literare pe care trebuie să le ştie […]

You May Like