Unionismul Cenzurat in Anul Centenar ” Negociem orice dar nu negociem principii”-Corneliu Coposu

DESPA Gabriel
2 0

Anul trecut am sărbătorit un veac de la desăvârșirea idealului milenar al poporului român, respectiv de a se regăsi toți intre granițele unui singur stat suveran și independent.

Anul Marii Uniri avea să debuteze cu 27 martie când Basarabia votează unirea necondiționată cu   Regatul României , urmată de Bucovina în Noiembrie și respectiv definitivându-se cu 1 Decembrie Transilvania.

Ei bine Romania în An Centenar nu se mai găsește sub forma de la 1918, ci este o Românie sfâșiată de marile puteri, în ultimă instanță prin Tratatul de Pace de la Paris din 1946.

Pentru a serba actul istoric de la 1918, Academia română în colaborare cu Academia de Științe a Republicii Moldova au elaborat un proiect foarte interesant și binevenit, respectiv o enciclopedie cu titlul:”Marea Istorie Ilustrata  a României și Republicii Moldova”.

Lucrarea tratează evoluția istorică a spațiului dintre Nistru și Tisa, din cele mai vechi timpuri până în prezent, iar la sfârșit sunt câteva capitole la fel de binevenite, menite să facă lumină într-un subiect sensibil de abordat până acum :

„Reunirea: Realități, Costuri și Beneficii”,unde este tratat realist, cu date exacte, concrete, fără propaganda, subiectul unei eventuale Reuniri a Republicii Moldova cu România.

Toate bune și frumoase, lucrarea a prins culoarea tiparului sub mai multe variate: un singur volum, o ediție cu 6 volume, și recent mult mai accesibila cititorilor o ediție împărțită în 10 volume apărută la chioșcurile de presă .

Ei bine lucrurile nu sunt atât de frumoase pe cât par, pentru că volumul 10 respectiv ultimul apărut săptămână aceasta la chioșcurile de ziare, sub editura Litera ,are eliminat din el toate capitolele care făceau referire la subiectul Reunirii. Toate informațiile sunt la fel redate ca  în edițiile anterioare mai puțin niște capitole destinate să facă lumină într-un caz care frământă poporul român de la revoluție încoace.

Ei bine dacă , la 30 de ani când sute de români s-au jertfit pentru democrație, pentru libertatea de exprimare, lucrurile încep să se îndrepte către un sistem asemănător celui de dinainte de revoluție, în care istoria este dictată de undeva de „sus” plina de erori și falsuri, eroii adevărați sunt interziși, desemnați criminali, exprimarea unui adevăr istoric fiind la de fel interzisă, cu siguranță viitorul spre care ne îndreptăm nu este unul promițător.

Să folosești Cenzura că în perioada comunistă la 30 de ani de când comunismul a căzut, asta este cu adevărat revoltător. Cerem Academiei Române sa ia act de fapta inacceptabila ce a fost comisă, și cine este în măsură să repare nedreptatea comisă.Este inacceptabil sa CENZUREZI în an Centenar adevărul istoric.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

București - clădiri istorice cu risc seismic

Capitala României, București, își are locul printre acele orașe năpăstuite de soartă. De-a lungul secolelor, așezarea de pe malul Dâmboviței a fost constant sub amenințarea pericolelor, fie că aici includem inundațiile, marile incendii, izbucnirea unor războaie, iar mai târziu cutremurele, care au marcat tragic istoria bucureșteană din secolul al XX- […]

You May Like