Pe zi ce trece, bătălia politică dintre premierul Cîțu și președintele Camerei Deputaților devine tot mai interesantă, iar replicile dintre cei doi candidați la șefia PNL-ului primează în discursul public în fața oricăror probleme ale societății.
Să îi luăm pe rând.
Ludovic Orban, politician vechi în Partidul Național Liberal, cu o experiență politică onorabilă, prim-ministrul al României în poate cel mai greu an după marea criză economică din 2008-2009, anume anul debutului pandemiei de coronavirus. A fost ales la vârful PNL-ului în 2017 și și-a însușit „victoriile“ de la europarlamentarele din 2019, prezidențialele de la finalul aceluiași an și de la parlamentarele din 2020. Totuși, cu excepția faptului că președintele Iohannis a câștigat detașat turul 2 al alegerilor prezidențiale, la celelalte două competiții electorale PNL s-a aflat puțin deasupra și sub PSD. Astfel, meritele pe care Orban și le arogă sunt mai mult niște remize.
Același Ludovic Orban a purtat negocierile post-parlamentare și a adus la putere, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, un partid care promovează valori neo-marxiste și care implementează o agendă străină de cea a poporului român.
De partea cealaltă, Florin Cîțu, un personaj necunoscut opiniei publice până în urmă cu 2-3 ani, care s-a remarcat la vârful politicii atunci când, la începutul anului 2020, împins fiind de președintele Iohannis, a format un guvern cu scopul clar de a cădea și de a se ajunge la alegeri anticipate. În ultima clipă, ca urmare a faptului că pandemia de coronavirus izbucnise și în România, cu o lașitate cum rar a mai fost întâlnită, Cîțu s-a retras, iar Ludovic Orban a încropit un guvern, votat inclusiv de majoritatea PSD din Parlament de la acel moment, tocmai pentru a nu se intra și într-o criză politică. Un prim guvern Orban fusese investit la începutul lunii noiembrie 2019, dar a demisionat în februarie 2020.
Cîțu și-a continuat activitatea în timpul pandemiei la Ministerul Finanțelor. S-a remarcat în această perioadă prin împrumuturi luate atât de pe piața internă, cât și de pe cea externă, care au ridicat datorita țării la peste 40% din Produsul Intern Brut.
După alegerile parlamentare din 2020, sub atenta oblăduire a președintelui Iohannis, Partidul Național Liberal a început negocierile de formare a unui nou guvern cu USR-PLUS și UDMR. Cu scopul de a-și asigura președinția Camerei Deputaților, dar și pentru a da premierul țării, Ludovic Orban, după cum afirmă în prezent europarlamentarul Rareș Bogdan, a făcut concesii foarte mari USR-PLUS și a cedat cele mai bănoase ministere, Fonduri Europene, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor.
Sub sloganul „echipa reformistă din PNL“, Florin Cîțu și-a lansat candidatura alături de nume importante din partid. De la oameni profund de stânga precum Pavel Popescu, Alexandru Muraru și Mara Mareș, cea care s-a dezis de Ludovic Orban, până la europarlamentarul Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, premierul a încercat să și aproprie un segment cât mai consistent din Partidul Național Liberal. În echipa lui Ludovic Orban s-au plasat liberali precum Dragoș Tănăsoiu și Virgil Guran. Totuși, chiar dacă nu sunt mulți oameni din prima linie a partidului, președintele Camerei Deputaților pare că beneficiază de o puternică susținere din partea filialelor din țară.
USR-PLUS, rol decisiv în alegerile interne din PNL?
Ceea ce a șocat cel mai mult în ultima vreme, a fost o serie de stenograme, înregistrate în biroul lui Cătălin Drulă, ministrul USR-PLUS de la Transporturi. Senatorul PNL George Stângă, dar și Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, au fost înregistrați cum încercau să obțină favoruri de la ministrul Drulă. Majoritatea analiștilor politici au vorbit despre faptul că acest episod a fost pus la cale de șeful Transporturilor, iar acesta i-a provocat pe cei doi liberali să continue doleanțele tocmai pentru că știa că sunt înregistrați.
În condițiile în care filiala Prahova a Partidului Național Liberal reprezenta tabăra lui Ludovic Orban, ministrul Drulă, prin apariția acestor înregistrări chiar în timpul anchetei, a făcut o ingerință în alegerile interne din PNL, favorizând tabăra lui Florin Cîțu.
În fața trădărilor din partid, Orban a început războiul total cu Florin Cîțu pe 3 iulie, atunci când acesta s-a comparat cu Cristiano Ronaldo, spunând că Real Madrid, de când l-a pierdut pe portughez, nu a mai câștigat Liga Campionilor. Desigur că premierul l-a ridiculizat pe președintele Camerei Deputaților: „a venit momentul să înțeleagă toată lumea că lucrurile în fotbal s-au schimbat. Nu se mai construiesc echipe în jurul unui singur jucător. Fotbalul este despre echipă”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.
Războiul politic devine război cultural
În următoarea zi, pe 4 iulie 2021, conștientizând rolul pe care USR-PLUS îl joacă în favoarea lui Florin Cîțu, Ludovic Orban și-a dat subit seama de faptul că partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș este un partid anti-național. Păi nu Ludovic Orban i-a adus la putere?
„Avem niște parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului național, nu i-am văzut la momente esențiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al națiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie și nu i-am văzut făcând cruce”, a spus Ludovic Orban.
„Noi suntem altfel, noi suntem un partid care este născut din fibra poporului român, un partid care ține cont de toată matricea componentă a personalității României”, a continuat acesta.
Văzându-se într-o situație dificilă, cu tot mai multe organizații pierdute, Ludovic Orban a aruncat bătălia internă din partid în bătălia culturală care deja macină societatea românească.
Liviu Iolu de la PLUS a fost primul care i-a răspuns lui Ludovic Orban, spunând: „Domnu’ Orban, a sunat Dragnea să nu-i mai furați discursurile”. Apoi, reacțiile au venit și din partid. Liberalul Ovidiu Raețchi a spus că „Ludovic Orban a ajuns să meargă pe drumul toxic al lui Viktor Orban”.
Deputatul Daniel Gheorghe a fost unul dintre liberalii care au sărit în apărarea lui Ludovic Orban. Acesta și-a manifestat suportul pentru cele enunțate de președintele Camerei Deputaților.
„Mă bucur că președintele PNL, Ludovic Orban, a accentuat astăzi faptul că morala Creștină, Biserica și Națiunea sunt valori fundamentale pentru Liberalismul din România!
Nu pot accepta sub nicio formă pervertirea ideii de dreapta politică în România sub forma unui anticlericalism vindicativ și agresiv, un curent lipsit de orice rădăcină identitara și contrar spiritualității creștine care a dat naștere însăși Europei moderne!
Am spus-o și repet: PNL ori va fi un partid cu adevărat Național, ancorat în moștenirea plină de patriotism și sacrificiu a Brătienilor, ori nu va mai fi deloc!”, a scris Daniel Gheorghe pe Facebook.
Convingerile lui Daniel Gheorghe nu sunt actuale, acesta fiind printre puținii liberali care mai păstrează valorile fundamentale ale partidului și care s-a poziționat în răspăr cu influențele progresiste din România în ultimii ani.
Pe cine susține Iohannis?
Președintele Iohannis nu are voie să intervină în alegerile interne din PNL, cum nu are voie să intervină nici în alte bătălii politice din România. Este cunoscut faptul că, la finalul anului trecut, a făcut o campanie fățișă Partidului Național Liberal prin numeroasele apariții publice și conferințe de presă pe care le susținea la Palatul Cotroceni. Chiar dacă în prezent nu s-a manifestat public pentru unul dintre cei doi candidați, Klaus Iohannis a fost fotografiat alături de Florin Cîțu la evenimentele prilejuite de Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, pe 4 iulie 2021.
Totodată, având în vedere faptul că Ludovic Orban, își dorește un PNL apropiat de valorile creștine, de spiritul național și de fibra poporului român, așa cum afirmă, putem intui că președintele Iohannis ar fi mai apropiat de premierul Florin Cîțu în aceste alegeri interne. Faptul că președintele Klaus Iohannis a fost împotriva Referendumului pentru Familie din 2018, a catalogat manifestările unioniste drept jocuri populist-electoraliste și i-a acuzat pe români de fanatism religios, îl aruncă pe acesta într-o totală opoziție cu Ludovic Orban și cu ultimele sale declarații, scrie R3MEDIA.
În acest sens, îi adresăm o întrebare domnului Ludovic Orban:
„Cine este generalul pentru care merită să ne sacrificăm fiecare minut, fiecare picătură de energie și fiecare strop de sudoare? Cine?“