Banca Centrală Europeană ar trebui să ia în calcul emiterea unei monede digitale publice, arată un proiect UE

1 0

Banca Centrală Europeană ar trebui să ia în calcul emiterea unei monede digitale publice, arată un proiect UE, după ce planurile Facebook de a introduce criptomoneda Libra au fost primite cu ostilitate și îngrijorare de autoritățile de reglementare la nivel mondial, relatează Reuters.
Compania de social media a spus în iunie că plănuiește să lanseze criptomoneda Libra anul viitor, dar Franța și Germania au spus în septembrie că acest lucru presupune riscuri în sectorul financiar și au sprijinit dezvoltarea unei alternative publice.
Proiectul UE, văzut marți de Reuters, îndeamnă blocul european să dezvolte o abordare comună în ceea ce privește criptomonedele, inclusiv prin interzicerea proiectelor considerate prea riscante.
În forma sa curentă, documentul – care ar putea fi adoptat de către miniștrii Finanțelor ai UE luna viitoare – ar putea escalada o campanie anticriptomonede din partea autorităților de reglementare UE, în contextul în care monedele digitale au fost parțial reglementate în doar câteva state UE.
”Banca Centrală Europeană și alte bănci centrale din UE ar putea explora oportunităţile şi provocările de a emite monede digitale afiliate băncilor centrale inclusiv prin analizarea măsurilor concrete în acest sens”, arată un proiect elaborat de Preşedinţia finlandeză a UE.
Proiectul, obţinut de agenţia Reuters, ar putea fi discutat de către miniştrii de Finanţe ai statelor UE vineri, potrivit agendei întâlnirii, cu o posibilitate de adoptare la următoarea întâlnire de pe 5 decembrie.
Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a încercat, la sfârșitul lui octombrie, să convingă congresmenii americani că proiectul criptomonedei Libra este benefic, pentru că ar reduce costurile plăților electronice şi ar ajuta oamenii să participe la sistemul financiar internaţional, scrie Reuters.
Autorităţi de reglementare din întrega lume sunt îngrijorate că moneda digitală Libra ar putea fi folosită pentru spălarea de bani şi finanţarea terorismului.
Membrul Băncii Centrale Europene, Benoit Coeure, a spus în septembrie că banca ar trebui să facă un pas în față în ceea ce privește gândirea sa cu privire la o monedă digitală publică.
Un oficial al BCE a spus că, în versiunea sa ambițioasă, proiectul ar putea să le permită consumatorilor să folosească bani electronici, ce vor putea fi depozitați direct la BCE, fără să aibă nevoie de conturi bancare, intermediari financiari sau servicii suplimentare.

Sursa: hotnews,ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primul atac al USR la noul guvern. Drulă: „Orban s-a șters pe pantofi cu acordul politic și a trimis propunerea de comisar fără nicio consultare”

USR îl acuză pe Ludovic Orban că nu și-a respectat una din promisiunile făcute în schimbul voturilor pentru învestirea noului guvern și a încălcat acordul semnat în acest sens trimițând propunerea de comisar european fără consultarea partidelor și după audierile din comisiile parlamentare. „Ludovic Orban ne-a privit în ochi și […]