Mihail Gorbaciov: Rusia și SUA pot asigura securitatea fără arme nucleare

Fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, este convins că atât Rusia, cât și SUA au capacitatea să-și asigure securitatea fără arme nucleare; el cere oprirea cursei înarmării nucleare, subliniind că singura soluție înțeleaptă pentru ieșirea din criza creată sunt convorbirile, scrie RADOR.

3 0
Read Time57 Second

În noua sa carte, “Ce se joacă pe o singură carte: viitorul lumii globale”, fostul președinte critică poziția celor care consideră că garanția păcii stă în arma nucleară. În acest context, Gorbaciov amintește discuțiile avute în acest sens cu premierul Margaret Theacher, care afirma că tocmai arma nucleară este cea care a asigurat pacea în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Gorbaciov a reaminit faptul că cel puțin o dată în anii războiului rece tocmai arma nucleară a fost cauza crizei care a adus lumea în pragul războiului dintre puterile nucleare; este vorba despre criza din Caraibe din 1962.

Gorbaciov consideră că atunci lumea a fost salvată de „trezirea la realitate” a liderilor celor două țări, președintele american John F. Kennedy și a primului secretar al Comitetului Central al PCUS, Nikita Hrușciov.

Astăzi, Gorbaciov este convins că „lumea are de-a face cu o acută confruntare politico-militară, practic necontrolată, între puterile mondiale”. În opinia sa, singura cale rezonabilă de a ieși din această situație sunt negocierile, iar trecerea de la acuzațiile reciproce și acumularea de arme la un dialog responsabil ar trebui făcută cât mai curând posibil.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cum a îmbătrânit România în ultimii 18 ani

Cel mai ”tânăr” județ din România lui 2019 este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 38 de ani, iar cel mai ”bătrân” este Teleorman, unde locuitorul mediu trece de 44,2 ani, arată datele Institutului Național de Statistică, prelucrate de HotNews.ro. În ultimii 18 ani, situația s-a deteriorat […]