Miliardarul Jack Dorsey, co-fondator Twitter, lansează un avertisment dur: ‘Inflația va escalada în SUA și se va răspândi în restul lumii’

1 0

Jack Dorsey, co-fondator Twitter, crede că puseul inflaționist prin care trec în prezent SUA se va agrava considerabil și resimți în restul lumii.

 

„Hiperinflația va schimba totul”, a notat acesta pe Twitter, adăugând că „se întâmplă deja”.

Hiperinflația are loc atunci când inflația crește necontrolat pentru o perioadă de timp.

 

De regulă aceasta este declanșată de evenimente majore precum izbucnirea unui război, o revoltă socială sau un șoc privind lanțurile de aprovizionare – un eveniment care duce la o creștere sau scădere subită a furnizării de bunuri sau servicii.

Hiperinflația poate să apară și după mai mulți ani de politici monetare dezastruoase din partea băncilor centrale sau a unor politici populiste care nu au acoperire bugetară.

Probabil cel mai cunoscut exemplu din prezent este cel al Venezuelei, autoritățile de la Caracas anunțând la începutul lunii octombrie că bolivarul va trece printr-o nouă denominare, a treia din ultimii 13 ani, după ce inflația înregistrată în ultimele 12 luni a fost de 1.743%.

Un alt caz celebru este cel al devalorizării rapide a mărcii germane în perioada interbelică după crahul de pe Wall Street din 1929 ce a declanșat marea criză economică mondială.

Inflație ridicată la nivel mondial

Comentariul lui Dorsey vine în contextul perturbărilor înregistrate la nivel mondial de către lanțurile de aprovizionare care, cuplate cu politicile de relansare economică post-Covid ce au injectat sume fără precedent în economie, au dus la creșteri de prețuri în întreaga lume.

În Statele Unite, americanii care s-au abținut de la cheltuieli în timpul valului alimentat de varianta Delta mai infecțioasă a coronavirusului au început din nou să scoată bani din portofele. De fapt, au început să cheltuie mai mult decât o făceau înainte.

Acest lucru a dus la probleme cu aprovizionarea în SUA care afectează deopotrivă consumatorii și mediul de afaceri. În Marea Britanie problemele au fost exacerbate și de Brexit care a dus la o criză a șoferilor de camion și probleme majore în întreg lanțul de aprovizionare.

Dorsey crede de asemenea că inflația va continua să crească și în restul lumii.

„Se va întâmpla în curând în SUA și în lume”, i-a răspuns acesta unui utilizator de pe Twitter.

Jerome Powell, președintele Fed, banca centrală a SUA, a vorbit la rândul său recent despre inflație. Potrivit The Wall Street Journal, el a declarat în timpul unei conferințe virtuale că este mai îngrijorat decât era înainte de inflația ridicată.

El a adăugat că presiunile inflaționiste „vor dura probabil mai lung decât era estimat anterior” și că ar putea să dureze până anul viitor, conform HotNews.ro, citează Bugetul.ro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Alexandru Rafila: ‘Anticorpii monoclonali sunt și o resursă terapeutică în cazul unor persoane infectate, dar cred că este important să nu creadă lumea că este un panaceu universal care înlocuiește vaccinul’

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, şi-a manifestat marţi speranţa ca în şase-nouă luni noul coronavirus ar putea să nu mai reprezinte o ameninţare, întrucât imunitatea de grup, care se obţine prin vaccinare sau trecere prin boală, îşi va „spune cuvântul”.   El consideră că noul coronavirus ar putea […]